Pré Wonen krijgt weer zicht op opbrengst van zonnepanelen

Wel zonnepanelen, maar geen idee wat die nou eigenlijk opwekken: het is een veelvoorkomend probleem bij woningcorporaties. Ook Pré Wonen had er last van. Door Sungevity gprs-productiemeters te laten installeren, werd het probleem voor eens en voor altijd opgelost.

Pré Wonen is een van de eerste woningcorporaties in Nederland die verduurzaamde met zonnepanelen. En goed voorbeeld doet goed volgen: in de afgelopen twee jaar is het aantal huurwoningen met zonnestroom gestegen van 2 naar 10 procent. Maar de voortrekkersrol is niet altijd makkelijk; wie vroeg techniek adopteert, kan problemen krijgen als die techniek veroudert. Bij Pré Wonen ontbrak het aan goede monitoring van de oudere zonnesystemen. Iets waar veel woningcorporaties tegen aan lopen.

John de Jong, projectleider vastgoed bij Pré Wonen, vertelt over de beginjaren, waarin woningcorporaties zonnesystemen lieten installeren. “Monitoring was toen nog zo duur dat mensen er vanaf zagen. Wie wel monitoring kocht, kreeg vaak een verbinding via wifi. En wifi is niet 25 jaar stabiel. Eén storing, of een wisseling van provider en de connectie met de omvormer valt weg. Als daar niets aan gedaan wordt, heb je als woningcorporatie geen zicht meer op wat je opwekt.”

Onzichtbare storing probleem nummer één

Geen zicht hebben op de opbrengst is probleem nummer één bij woningcorporaties met zonnepanelen. Want gaat een systeem kapot, dan kan dat maandenlang ongemerkt voortduren. Pas wanneer een boze huurder zich meldt, omdat hij zijn beloofde besparing op de energierekening is misgelopen, weet de woningcorporatie dat het systeem niet functioneert.

Daarom vroeg Pré Wonen Sungevity om ruim 500 productiemeters bij de bestaande zonnesystemen te installeren. De Jong: “Nu we de productiemeters bijplaatsen, ontdekken we direct dat bij een aantal woningen het systeem niet werkt. Hartstikke zonde dat we die niet eerder in beeld hadden. Zonnepanelen zijn geweldig om te verduurzamen, maar dan moeten ze wel werken.”

Gprs is stabiel en veilig

Jan Janssen, projectmanager bij Sungevity, legt uit hoe de productiemeters werken. “We kiezen voor gprs-meters, dus met een telefoonverbinding. Deze is stukken stabieler en veiliger dan wifi. De data wordt versleuteld en AVG-proof naar ons eigen monitoringsplatform verstuurd. Zo kunnen we samen een oogje op de systemen houden.”

Sungevity controleert proactief alle systemen. “Minimaal één keer per maand”, vertelt Janssen. “Is er iets mis, dan stellen we de woningcorporatie direct op de hoogte. Dus ook als men zelf de monitoring niet bekijkt, is de kans dat een systeem ongemerkt niets opwekt nihil.”

Wil je ook meer zicht op reeds geplaatste zonnesystemen? Neem contact op met jan.janssen@sungevity-intl.com.

The post Pré Wonen krijgt weer zicht op opbrengst van zonnepanelen appeared first on Sungevity.

Bron