Sneeuw op Zonnepanelen

Bestendigheid van zonnepanelen tegen sneeuw

 

Zonnepanelen zijn behoorlijk goed bestand tegen sneeuw, en ze zijn ook getest op de mate waarin sneeuwdruk kan worden weerstaan. Dit wordt uitgedrukt in Pascal. Wel zijn er tussen zonnepanelen grote verschillen hoeveel sneeuw ze kunnen weerstaan.

Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn veel sterker dan gewone glasfolie zonnepanelen en kunnen daardoor een veel grotere hoeveelheid sneeuw weerstaan. Ook is er een verschil tussen nieuwe sneeuw en sneeuw dat al een tijd ligt. Een pak gevallen sneeuw is ongeveer 2 tot 2,5 keer zwaarder, dan eenzelfde dikte nieuw sneeuw.

Met Solarwatt glas-glas zonnepanelen hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Deze zijn bestand tegen een laag van 2,5 meter nieuwe sneeuw en 1,25 meter oude sneeuw.

Wat moet te doen met je zonnepanelen bij sneeuw?

In principe hoef je helemaal niks te doen. De zonnepanelen zijn er goed tegen bestand. Alleen door de sneeuw leveren ze niets op. Je kunt ervoor kiezen om de sneeuw van de zonnepanelen af te vegen, zodat er weer zonlicht op de zonnepanelen valt. Verwijder de sneeuw nooit met heet water, een krabber of een hard voorwerp. Dit kan de zonnepanelen beschadigen. Verwijder de sneeuw ook alleen als dit op een veilige en verantwoorde manier mogelijk is. De misgelopen opbrengst door sneeuw valt in Nederland en België enorm mee.

Het bericht Sneeuw op Zonnepanelen verscheen eerst op Solarwatt.nl.